1.Proje fiyatları nasıl belirlenir?
Proje fiyatları, yapının büyüklüğü, yapı sınıfı ve blok sayısına göre her bir proje müellifinin bağlı olduğu odanın belirlemiş olduğu ( mimari proje için mimarlar odası ) proje fiyatlarına ilişkin ücretler tablosuna göre belirlenir. Önce müşteri istekleri doğrultusunda hazırlanmış ön çalışma sunulur, ardından diğer projeler için fiyat istenir.
2.İnşaat maliyeti nasıl belirlenir?
Yapılan tüm projeler günümüz fiyatlarına göre inceleyerek (mimari,statik,zemin etüt, elektrik, sıhhi tesisat, asansör) gerek yaklaşık maliyet, gerekse kesin maliyet hesaplaması yapmak mümkündür. Hesaplama yapılırken mal sahiplerinin isteklerini göz önünde bulundurarak değişen ekonomiye göre yapılan metraj üzerinden maliyet hesabı yapılmaktadır.
3.Müteahhit seçiminde nelere dikkat etmeliyim?
Öncelikle bir müteahhiti tanımanın en sağlıklı yolu, daha önce o müteahhitle iş yapmış biri ile konuşmaktır. Eğer böyle bir şey mümkün olmazsa müteahhitin daha önce yaptığı işleri, bünyesinde bulundurduğu teknik kadro ve mali açıdan yeterliliği irdelenmelidir.
4.Projelerim çizilirken hangi detayları sormalıyım?
Projeler çizilmeden önce aile yapısına göre kaç oda gerekli olduğu, toplam büyüklüğün ne kadar olabileceği, otopark ihtiyacının nasıl karşılanacağı, balkon büyüklükleri, dış cepheye bakan oda sayısını, mutfak büyüklüğünü, balkonun hangi odalara olacağı gibi aklınıza gelen tüm konular konuşulmalıdır.
5.Tadilat işlerinde hangi aşamalar vardır?
Öncelikle tadilatı yapacak firma, daha önce yaptığı işler değerlendirilerek belirlenmelidir. Tadilat isteklerinizi söyledikten sonra seçtiğiniz firmanın bünyesinde çalışan mimarlar tarafından tadilatın bitmiş halinin görüntülerini görürsünüz. Değiştirmek istediğiniz bir şey varsa uygulanır, mimarların hazırladığı projeye göre fiyatlandırma yapılır, mal sahibiyle tadilat süresi konuşulur, konuşulan her madde sözleşmeye aktarılır, sözleşme imzalandıktan sonra tadilatınız başlar.
6.Kentsel dönüşüme başvuru şartları nelerdir?
Kentsel dönüşüm kapsamında, riskli alanlarda yer alan binalar veya riskli alanda yer almayan riskli yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Bu süreçte hak sahiplerine birtakım yardımlar yapılıyor. Bu yardımlar arasında kira yardımı ve kredi desteği yer alıyor. Yapıya ait tapu üzerinde sahip olunan hisseler oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu sağlaması, yapının kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmesi için yeterlidir.